Gui Mallon: Kungsgatan

Pjäsen utkommer som e-bok i mars 2017
Övers: Ulla Gabrielsson

Kungsgatan – en satir, ett drömspel. Gui Mallons pjäs Kungsgatan berättar historien om Reinaldo da Silva, en gatumusiker som kommer till Sverige och blir förälskad i ett sommarland som för honom framstår som ett paradis. Pjäsen baseras på verkliga händelser. I Kungsgatan utvecklas teman kring friheten, lagarna, politiska system, rasismen, kärleken och döden. Ensemblen är tänkt att bestå av åtta skådespelare/musiker. Spelet växlar mellan komik och tragik.

Författaren Gui Mallon är gitarrist och själv spelat på gatorna i New York, London, Paris, Madrid, Stockholm och Göteborg. Han är kompositör, poet och författare med en rad utgivna böcker och album i Sverige och Brasilien.

Kungsgatan är skriven som en satir och ett drömspel med uppbruten kronologi och ktionsbrytningar. Tid och rum befinner sig i ett svävande tillstånd. Vissa detaljer tyder på att platsen är en stad i Sverige som liknar Göteborg och att tiden är sent 1990-tal. Men iscensättningen kan förläggas till en helt annan stad och tid. Pjäsen utspelar sig på en gågata, Kungsgatan, bland försäljare, flanörer och en främling som söker ett (tillfälligt) hem på jorden.

Musiken spelar en huvudroll. Musiken ger pjäsen kristallklar rymd mitt i förvirringen, kärleksdrömmarna, sorgen och våldet. Historiens vingslag slår. Här framträder gestalter från det förflutna, t. ex. Olof Palme och Carl Michael Bellman. Vi får möta Reinaldo da Silvas döda mor Agnes och hans döde vän Luiz som ingriper aktivt i händelseförloppet. Det förflutna ger relief åt nuet. På gatan möter vi polismannen Peter, lottförsäljaren Baldo, Turisten, de unga kvinnorna Cornelia och Luana. På scenen sitter metapubliken, som vips kan förvandlas till den ärorika Svenska Akademien.

Pjäsen kretsar kring livets gåtor, existentiella, politiska och psykologiska teman som är universella och samtidigt personliga. Kungsgatan är en historia om vår tids Sverige, berättad ur en främlings perspektiv, med skarpa satiriska konturer.

Den första versionen av Kungsgatan tillkom 2010. Situationen i Sverige förändras. Pjäsens gestalter får ständigt skiftande roller som uttolkare av samtiden och vittnen från det förflutna.

Ulla Gabrielsson